maanantai 3. helmikuuta 2014

Runebergin tortut

 Runebergin päivä, 5.2, lähestyy, joten tein sen kunniaksi Runebergin torttuja. Aidot tortut kostutetaan punssilla, mutta itse kostutin ne laimealla sitruunamehulla. Manteliallergikot voivat korvata mantelijauheen esimerkiksi jauhetuilla pekaanipähkinöillä. Päällä olevan vadelmahillon voi myös korvata jollakin muulla hillolla, kuten mansikka- tai boysenmarjahillolla. Itse en omista Runebergin torttu -vuokia, mutta tavallisella muffinipellilläkin pärjää. Kehittelin torttujen ohjeen Koko Suomi leipoo -ohjelman sivuilta ja Kinuskikissan blogista löytyvien ohjeiden pohjalta. Ohjeesta tulee noin 14 torttua.


Ainekset:

200g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
1 dl kuohukermaa
200g vehnäjauhoja eli n. 3 dl 
70 g korppujauhoja eli n. 1,5 dl
70 g mantelijauhoja tai 70 g jauhettuja pekaanipähkinöitä
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa


Kostutus punssilla tai manteliliköörillä:
2 dl vettä
2 rkl sokeria
4 rkl punssilikööriä tai mantelilikööriä


Kostutus sitruunamehulla:
2 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
4 rkl sokeria

Koristelu:
Tomusokerikuorrutetta 
Vadelmahilloa tai jotakin muuta hilloa

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään. Jos käytät pekaanipähkinöitä, hienonna ne esim. morttelissa. Lisää kuivat aineet ja kerma voi-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. 



2. Voitele muffinipellin kolot esim. rypsiöljyllä. Täytä pellin kolot lähes täyteen. Luultavasti koko taikina ei mahdu yhteen pellilliseen, joten paista jäljelle jäänyt taikina erikseen.



 Paista torttuja uunin keskitasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia, tai kunnes tortut ovat kullan ruskeita ja tikulla kokeiltaessa tikkuun ei tartu taikinaa. Anna torttujen jäähtyä vähän aikaa ja irrota ne sitten vuoasta.

3. Leikkaa jäähtyneistä tortuista hattu tasaisesti pois, jolloin siitä puolesta tulee tortun pohja. 

Kostutus punssilla: Mittaa pieneen kattilaan vesi ja sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on liuennut veteen. Anna seoksen jäähtyä ja lisää siihen likööri. 

Kostutus sitruunamehulla: sekoita sitruunamehu, vesi ja sokeri keskenään. 

Kostuta ensin puolet tortusta kostukkeeseen ja anna olla siinä pari sekuntia. Käännä torttu ja kostuta toinenkin puoli. 



4. Lusikoi torttujen keskelle hilloa ja pursota sen ympärille rengas sokerikuorrutteella. Kuorrutteen voi tehdä itse sekoittamalla tomusokeria pieneen tilkkaan vettä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti