lauantai 25. tammikuuta 2014

Tortillat


Tortillat tulevat Meksikosta ja ne ovat varmaan yksi tunnetuimmista meksikolaisista ruuista. Tortillaletut voi tehdä maissista tai vehnästä ja ne täytetään erilaisilla täytteillä. Itse tein vehnätortillalettuja, jotka täytin guacamolella, salsalla ja kanalla. Täytteet kannattaa tehdä itse, koska guacamole ja salsa ovat helppoja tehdä ja ne ovat ihanan makuisia. Erityisesti salsa kannattaa tehdä pari tuntia ennen jääkaappiin, jotta se ehtii maustua hyvin. Ohjeesta tulee kahdeksan tortillalettua.

Vehnätortillat:



4,5 dl durumvehnäjauhoja

1/2 dl öljyä
1 3/4 dl vettä
1/2 tl suolaa

1. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vaivaa käsin kiinteäksi ja sileäksi taikinapalloksi. Muodosta taikinasta tanko ja jaa se kahdeksaan osaan ja pyörittele osat palloiksi. Laita taikinapallot kelmun alle odottamaan ja kauli yksi kerrallaan jauhotetulla alustalla paistinpannun kokoisiksi ohuiksi letuiksi. Voit myös jättää taikinapallot kelmun alle siksi aikaa, kun valmistat täytteitä.




2. Paista tortillat kuumalla ja kuivalla pannulla molemmin puolin. Laita valmiit tortillaletut lautaselle ja laita sen päälle vielä toinen lautanen, jotta ne pysyvät pehmeinä. Tarjoa heti.



Broileritäyte:


700-800g broilerin rintafileitä

200g ranskankermaa
1 sipuli
suolaa ja pippuria
oreganoa

1. Leikkaa broileri pieniksi suikaleiksi. Hienonna sipuli.
Paista sipulia ja broilerisuikaleita pienessä öljytilkassa pannulla, kunnes broileri on kypsää. Mausta ja sekoita ranskankerma joukkoon.


Guacamole, avokadosta tehty kastike:


2 avokadoa

1-2 valkosipulinkynttä
1/2-1 rkl sitruunamehua
tabascoa 
suolaa
pippuria

1. Halkaise avokadot ja poista niistä kivi. Lusikoi sisus kulhoon ja lisää murskattu valkosipulin kynsi. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää sitruunamehu ja mausta suolalla ja pippurilla sekä parilla tipalla tabascoa.



Salsa, voimakas tomaattipohjainen kastike:



4 tomaattia

1 punainen paprika
1/2 sipulia
1 punainen chili
1-2 valkosipulin kynttä, maun mukaan
3 rkl ruokosokeria tai tavallista sokeria
1 limen mehu
suolaa
mustapippuria


1. Halkaise tomaatit ja poista niistä siemenet. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi ja lisää tomaattien joukkoon. Hienonna sipuli ja lisää tomaattien joukkoon. Halkaise chili ja poista siitä siemenet ja hienonna. Lisää chili ja kaikki loput ainekset kulhoon ja sekoita. Maista ja lisää sokeria, jos salsa on liian hapanta. Laita salsa jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, jotta se ehtii maustua hyvin. 


Salsan maku paranee jääkaapissa ollessaan ja seuraavana päivänä se olikin vielä parempaa.

Tortillat voi täyttää haluamillaan täytteillä ja täytteeksi sopii  hyvin myös salaatti.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti