sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Paahtoleipä


 Mikä olisikaan parempaa aamupalalla kuin vastaleivottu leipä? Paahtoleivässä on ihanan rapsakka kuori ja pehmeä sisus. Se sopii hyvin paahdettavaksi. Se on helppo leipoa, vaikka ei olisikaan kokemusta leivän leipomisesta. Itse tein leivän alusta asti aamulla ja se ehti hyvin aamupalapöytään. Ohjeesta tulee kaksi 1 litran leipävuokaan tehtyä leipää. Leipä säilyy hyvänä ainakin pari päivää ja sen voi myös hyvin pakastaa. Ohje on hieman muokattu versio Leivän juurilla -kirjasta.

Ainekset, 2 yhden litran vuokaan tehtyä leipää:



35g tuorehiivaa

1dl + 3dl vettä
1,5 dl kaurahiutaleita
1 dl ruishiutaleita tai neljän viljan hiutaleita
1/4 dl auringonkukan siemeniä tai pellavansiemeniä
1/2 rkl suolaa
n. 7-9 dl vehnäjauhoja
nokare voita 


1. Voitele kaksi 1 litran vetoista suorakulmaista leipävuokaa. Itse käytin pinnoitettuja kartonkisia vuokia, joita ei tarvinnut voidella. 

2. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva 1 dl lämmitettyä vettä. Lisää loppu lämmin vesi ja muut aineet paitsi jauhot ja voi ja sekoita. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Laita jauhoja sen verran, että taikina ei enää tartu käsiin ja siitä on muodostunut yhtenäinen pallo. Jaa taikina kahtia ja leivo paloista kaksi pitkänomaista leipää.

3.  Painele leivät vuokiin ja voitele ne pienellä nokareella sulatettua voita. Anna leipien kohota leivinliinan alla noin 35 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

4. Paista leipiä uunin alatasolla 25-30 minuuttia uunin tehosta riippuen. Kumoa leivät vuoista ja paista niitä vielä pari minuuttia uuniritilällä, jotta ne saavat rapean kuoren. 

5. Anna leipien jäähtyä hetki ja leikkaa valmiista leivistä sopivankokoisia paloja. 



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti