perjantai 30. toukokuuta 2014

Talon kakku


Tein isovanhempieni talon 40-vuotis juhliin talon muotoisen kakun. En ollut ennen tehnyt muita kuin pyöreitä kakkuja ja muoto toikin omat haasteensa. Kakkua tehdessäni sisällä oli lähes 30 astetta lämmintä, minkä takia sokerimassa oli tosi vaikea saada asettumaan nätisti kakun päälle. Kakkua kuorruttaessa tuntui, että se sulaa käsiin, mutta kyllä se loppujen lopuksi pysyi kasassa. Käytin sokerimassan alla kermavaahtoa, mutta sokerikreemillä kakun pinnasta saisi tasaisemman.
Pohjana on levykakkupohja eli tavallinen vaalea kääretorttupohja. Tein pohjaa kaksi pellillistä, ja puoli pellillistä jäi yli. Tumman pohjan saa laittamalla taikinaan kaakaojauhetta. Levykakkupohjasta voi tehdä ihan minkä muotoisen kakun tahansa. Täytteenä on mansikka-raparperihilloa sekoitettuna valkosuklaarahkaan. Täyte on melko juoksevaa, joten se kannattaa laittaa vähäksi aikaa jääkaappiin hyytymään ennen kakun täyttämistä, jolloin se ei valu niin helposti ulos kakusta. Täyte on mitoitettu n. kakun kahteen väliin, mutta sitä riittää varmasti kolmeenkin väliin, jolloin täytekerrokset ovat vain pienempiä.

Ainekset:

Levykakkupohja, 1 pelti:

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
(2 rkl kaakaojauhetta)

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi kovaa, kun nuolijalla tai vatkaimella tehty kuvio jää sen pinnalle hetkeksi.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon nuolijalla varovasti käännellen. Levitä taikina pellille leivinpaperille. Paista uunin keskitasolla 6-8 min, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei tartu taikinaa. 



2. Kumoa uunista tullut kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota leivinpaperi heti, ettei se tartu kiinni. Jos leivinpaperi ei irtoa helposti, voit laittaa sen pinnalle vähän kylmää vettä, jolloin se irtoaa helpommin. Jäähdytä pohja.


Leikkaa pohjasta haluamasi muotoiset palat kakun kerroksiksi. Laita alimman pohjan ympärille reunakalvoa, jos et omista kakun muotoista irtopohjavuokaa. Kostuta pohja esim. sokeroidulla ja laimennetulla sitruunamehulla. Valmista täyte. 



  Mansikkaraparperi-valkosuklaarahka-täyte:


500g maitorahkaa

5 dl  itse tehtyä mansikka-raparperihilloa
175g valkosuklaata
3 liivatetta

1. Keitä mansikoista ja raparperistä hillosokerin avulla hillo. Ohjeen saa hillosokeripussista. Raparperiä tarvitsee n. 2 keskikokoista vartta tai 1 ison ja mansikoita n. 1/2 l. Jäähdytä hillo. 

2. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja sekoita se maitorahkaan. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita hillo valkosuklaa-rahkaan. Laita sokeria tarvittaessa, sokerin määrä riippuu hillon makeudesta. 

3. Mittaa pieneen kattilaan 2 rkl vettä tai sitruunamehua ja kuumenna kiehuvaksi. Liuota liivatelehdet kiehuvaan veteen ja anna jäähtyä hetki. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla vatkaten. Jos täyte on hyvin juoksevaa, laita se jääkaappiin hetkeksi hyytymään. 

                                   

4. Laita täytettä alimman pohjan päälle ja nosta sen päälle seuraava pohja. Kostuta ja laita taas täytettä. Muista kostuttaa myös kakun ylin pohja. Peitä kakku kelmulla tai kakkukuvulla ja laita kakku jääkaappiin hyytymään mieluiten yön yli. 


Kakun päällystäminen sokerimassalla tai marsipaanilla:

Irrota hyytyneen kakun ympäriltä reunakalvo ja tasoita kakun reunat kermavaahdolla tai sokerikreemillä. 


Kauli sokerimassasta kakun kokoinen pala ja nosta se varovasti
 kakun päälle. Tasoita pinta ja reunat. 


Itse tein sokerimassasta kukkia ja muita koristeita kakkuun. 
Koristeet voi liimata kakkuun tomusokerikuorrutteella. 


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti