sunnuntai 17. elokuuta 2014

Tarte Tatin luumuista


Tarte Tatin on ranskalainen piirakka, jossa täyte laitetaan vuuan pohjalle ja taikina sen päälle. Se kumotaan paistamisen jälkeen. Se tehdään useimmiten omenoista, mutta sen voi yhtä hyvin tehdä vaikka päärynöistä tai luumuista. Piirakka on ranskalaiseen tapaan täyteläinen ja maistuu ihanalta vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. 


Ainekset:

Taikina:

100g kylmää voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
1 pieni muna

Täyte:

500g luumuja, omenoita tai päärynöitä
100g voita tai margariinia
2 dl sokeria

1. Leikkaa voi paloiksi ja sekoita se sormilla nyppimällä vehnäjauhon ja tomusokerin joukkoon, kunnes seoksesta tulee murumainen. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi ja sileäksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tuntuu tahmealta. Muotoile taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään täytteen teon ajaksi.


2. Halkaise luumut, poista niistä kivet ja leikkaa lohkoiksi. Mittaa sokeri paistinpannulle ja kuumenna sekoittamatta, kunnes se on sulaa. Jos mahdollista, käytä uunin kestävää paistinpannua, jotta piirakan voi tehdä suoraan siihen käyttämättä erillistä vuokaa. Lisää pannulle voi ja sekoita. Lisää lopuksi luumut ja kuumenna niitä miedolla lämmöllä, kunnes seos on karamellimainen ja kullanruskea. 



3. Kauli taikinasta jauhoitetulla alustalla hieman pannua/vuokaa suurempi. Jos teet piirakan erilliseen vuokaan, nosta luumulohkot vuoan pohjalle.  Nosta taikina varovasti luumujen päälle ja paina sen reunat huolellisesti pannun/vuoan pohjaan. Paista piirakkaa 200 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes taikinakuori on kullanruskea. 

4. Kumoa kypsä piirakka tarjoilulautaselle ja tarjoa esim. vaniljajäätelön kanssa.

Kumoa piirakka tarjoilulautaselle pian
uunista ottamisen jälkeen.

Tarte Tatin itse tehdyn vaniljajäätelön kanssa tarjottuna.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti