tiistai 25. marraskuuta 2014

Puolukka-kinuskijuustokakku


Kakun täytteessä on vaahdotettua kinuskia, joka tasoittaa hyvin puolukan kirpeyttä. Tein kakun gluteenittomana käyttämällä pohjassa gluteenittomia digestivekeksejä. Pohjan voi tehdä myös pipareista, jolloin kakusta tulee jouluisen makuinen. Kiilteen voi tehdä marjamehusta, esim. puolukkamehusta. Jouluiseen kakkuun kannattaa myös kokeilla glögikiillettä. Tein kakun 24 cm:n halkaisijan irtopohjavuokaan ja siitä riittää 8-10 hengelle. 


Pohja:
200g digestivekeksejä tai pipareita
75g voita tai margariinia

Täyte:

Kinuski: 
2 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria

Muu täyte:
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
5 liivatelehteä
1/2 dl vettä
100-150g puolukoita (pakaste tai tuoreita)


Kiille:
2 dl marjamehua
3 liivatelehteä

1. Valmista kinuski useampi tunti ennen kakun tekoa, mieluiten edellisenä päivänä, jotta se ehtii jäähtyä täysin. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja kiehauta. Älä keitä sen enempää, jotta kinuskista ei tule liian kovaa. Jäähdytä ja laita jääkaappiin.

2. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja reunoille reunakalvoa. Kakku onnistuu ilmankin reunakalvoa, mutta sen ansiosta reunasta saa tasaisemman. Murskaa keksit monitoimikoneessa. Sulata voi kattilassa ja sekoita keksimuru siihen. 

3. Levitä keksimuru tasaisesti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

4. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kylmää kinuskia, kunnes se on vaahtoutunut. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuusto sen joukkoon. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. 

5. Kiehauta 1/2 dl vettä kattilassa ja liuota liivatelehdet kiehuvaan veteen. Anna jäähtyä hetken. Kaada täytteen sekaan ohuena nauhana samalla vatkaten. 

6. Lusikoi täytettä vuokaan ja ripottele puolukoita väliin. Laita päällimäiseksi täytettä ja tasoita sen pinta. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.


7. Laita liivatelehdet likomaan kylmään veteen. Kiehauta 2 dl vahvaa mehua kattilassa ja liuota liivatteet siihen. Anna jäähtyä, kunnes seos ei enää höyryä niin paljon. Jos kiilleliemi on liian kuumaa kakun päälle kaadettaessa, kakun pinta saattaa sulaa ja sekoittua kiilteeseen. Kaada kiilleliemi kakun päälle ja laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi. Kiilteen joukkoon voi halutessaan ripotella puolukoita tai muita marjoja. 


Voit koristella kakun esim. suklaasta pursotetuilla kuvioilla. Itse pursotin valkosuklaasta kuvioita leivinpaperille, annoin niiden jähmettyä jääkaapissa ja nostin varovasti kakun päälle.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti