lauantai 17. tammikuuta 2015

Focaccia


Focaccia on Pohjois-Italian vastine Etelä-Italian pizzalle. Focacciassa on tyypillisesti pinnalla rosmariinia sekä erilaisia täytteitä, joita voivat olla mm. kirsikkatomaatit, aurinkokuivatut tomaatit, oliivit sekä mahdollisesti parmesaani. Ohje on Leivän juurilla -kirjasta ja siitä tulee yksi iso leipä. Focaccia on parhaimmillaan aivan tuoreena ja se maistuu hyvin esimerkiksi salaattien, pastojen tai risoton kanssa. 

Ainekset:

25g hiivaa
3 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
noin 6-7 dl vehnäjauhoja

Pinnalle:

sormisuolaa
oliiviöljyä
aurinkokuivattuja tai kirsikkatomaatteja
oliiveja

1. Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää oliiviöljy. Sekoita jauhot joukkoon vähitellen. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella noin 5 minuuttia. Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

2. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikinaa litistämällä sitä hieman, taita yksi kulma keskustaan, litistä uudelleen ja taita seuraava kulma keskustaan päin. Toista muutaman kerran. 

3. Levitä leivinpaperille ohut kerros oliiviöljyä leivän alle. Tee taikinasta litteä levy ja nosta se pellille leivinpaperille. Anna kohota leivinliinan alla noin 20 minuuttia.

4. Leikkaa kirsikkatomaatit ja oliivit viipaleiksi. Paina kohonneeseen leipään koloja sormilla ja painele täytteet leipään. Voitele oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle sormisuolaa ja rosmariinia. 


5. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20-30 minuuttia, kunnes leipä on kullanruskea. Tarjoa vastapaistettuna ja lämpimänä. 


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti