maanantai 6. huhtikuuta 2015

Naanleipä


Naanleipä on ihanan pehmeää ja sopii erityisesti intialaisten ruokien kanssa nautittavaksi. Kokeilin ensimmäistä kertaa leipoa naanleipää itse ja lopputulos oli vaivan arvoinen. Aito naanleipä paistetaan tandooriuunissa, mutta Suomessa kovin monelta ei taida kyseistä uunia löytyä. Leivät onnistuvat hyvin myös ihan tavallisessa uunissa voidellun pellin päällä paistettuna. Ohje on Leivän juurilla -kirjasta. Tein leivät maidottomana käyttämällä soijajogurttia tavallisen jogurtin sijaan, eikä se vaikuttanut makuun onneksi mitenkään. Meiltä ei löytynyt sinapinsiemeniä, joten laitoin  niiden sijasta vajaan teelusikallisen sinappijauhetta.


Ainekset, 6 leipää:

25g hiivaa
2 dl vettä
2 tl ruokosokeria
1 tl tummia sekä 1 tl vaaleita sinapinsiemeniä
1 tl suolaa
2 rkl + 1 rkl rypsiöljyä
1 1/2 dl maustamatonta jogurttia
1 muna
noin 8 dl (480g) vehnäjauhoja

voiteluun rypsiöljyä tai voisulaa

1. Murenna hiiva kulhoon ja liuota se kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon sokeri ja anna seoksen seistä noin 20 minuuttia, kunnes se alkaa kuplia.

2. Hienonna sinapinsiemenet huhmareessa. Lisää sinapinsiemenet, suola, 2 rkl öljyä, jogurtti ja muna nesteen joukkoon. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa 5 minuuttia. Voitele taikina ruokalusikallisella öljyä. Anna kohota hyvin peitettynä noin tunnin ajan.

3. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kuuteen osaan. Kauli taikinapalat litteiksi, soikeiksi leiviksi ja nosta ne rypsiöljyllä voidelluille pelleille. 

4. Pistele leivät kevyesti haarukalla ja paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Voitele lämpimät leivät rypsiöljyllä tai voisulalla ja tarjoa heti.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti