maanantai 14. lokakuuta 2013

Lumimunat

 Lumimunat tunnetaan Suomessa myös nimellä Kelluvat saaret, joka on ranskalainen jälkiruoka. Siinä on marenkeja, jotka kelluvat vaniljalla maustetussa kastikkeessa. Marengit kypsennetään yleensä maidossa, mutta ne voi kypsentää myös vedessä. Ohjeesta tulee noin 4 annosta.

Ainekset:



1l maitoa

1 vaniljatanko
6 munankeltuaista
150g hienoasokeria


marengit:

3 munanvalkuaista
1/2dl hienoasokeria


siirappi:

1/2dl sokeria
1 1/2rkl vettä
vähän sitruunamehua


1. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri edelleen vatkaten, kunnes seos on  kovaa ja kiiltävää. Mittaa maito laajaan kattilaan tai paistinpannuun ja kuumenna se lähes kiehuvaksi. Ota valkuaisvaahdosta munanmuotoisia palleroita isolla veteen kastetulla lusikalla ja pudota ne maitoon tai veteen kypsymään. Anna kypsyä noin puoli minuuttia ja käännä ja kypsennä toista puolta yhtä kauan. Nosta valmiit marengit reikäkauhalla talouspaperille tai pyyhkeen päälle kuivumaan. 

2. Siivilöi maito ja mittaa siitä 7,5dl pinnoitettuun kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja lisää se maitoon. Kiehauta keskilämmöllä ja ota kattila pois liedeltä. Laita kansi päälle, jotta vaniljatangosta irtoaa enemmän makua. 

3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kaada maitoseos keltuais-sokerivaahtoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kuplat häviävät ja seos paksuuntuu. Ota kattila pois liedeltä heti kun seos kuplahtaa, jotta rakenne pysyy sileänä.


Ota kattila liedeltä, kun seos on paksuuntunut.

4. Annostele vaniljaseos neljään kulhoon tai syvään lautaseen ja nosta marengit varovasti kellumaan päälle. Anna jäähtyä.

5. Mittaa vesi kattilaan ja liuota sokeri siihen. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kuplia sekoittamatta, kunnes siirappi on ruskistunut. Ota kattila pois liedeltä ja lisää vähän sitruunamehua. Valuta siirappia marengeille ja tarjoa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti