sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Laskiaispullat




Laskiaispullat kuuluvat oleellisesti laskiaisen viettoon. Niissä on perinteisesti täytteenä kermavaahtoa ja mantelimassaa tai hilloa. Itse käytin mansikkahilloa. Isoja pullia tulee ohjeesta n. 15 ja ohjeen voi tarvittaessa kaksinkertaistaa. 

Ainekset:

2,5dl maitoa
25g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa (n. 11g)
1 muna
1 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
1/2tl suolaa
n. 7dl vehnäjauhoja
75g margariinia tai voita

Voiteluun:

1 muna
+ pinalle raesokeria

Täyte:

kermavaahtoa
hilloa tai mantelimassaa

Pinnalle tomusokeria

1. Kun käytät tuorehiivaa: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37-astetta) ja murenna hiiva siihen samalla sekoittaen. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola.

Kun käytät kuivahiivaa: Lämmitä maito reilusti yli kädenlämpöiseksi (n. 45-asteiseksi). Lisää maidon joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää seos maidon joukkoon puuhaarukalla sekoittaen.

Lisää jauhoja vähitellen taikinaan sekoittaen samalla. Vaivaa kädellä vasta sitten, kun taikina alkaa kiinteytyä. Jauhoja on tarpeeksi, kun taikina on irronut kulhon reunoista eikä tartu paljoakaan käsiin. Sulata rasva ja vaivaa se taikinan joukkoon. Lisää tarvittaessa jauhoja, kunnes taikinan pinta ei ole enää niin tahmea. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi ja kohota sitä lämpimässä paikassa peitettynä 40 min. Voit nopeuttaa kohoamista laittamalla taikinakulhon lämpimään vesihauteeseen.

                                    

2. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja pyörittele siitä pullia jauhoitetulla alustalla. Laita pullat pellille leivinpaperille ja peitä ne liinalla. Anna niiden kohota 30 min. 


3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele niiden pinnalle raesokeria. Paista pullia uunin keskitasolla 225 asteessa 10-15 min. kunnes ne ovat kullanuskeita. Anna pullien jäähtyä.




4. Halkaise pullat ja täytä ne mantelimassalla tai hillolla ja pursota niiden päälle kermavaahtoa. Siivilöi täytettyjen pullien päälle vielä tomusokeria. Säilytä täytetyt pullat jääkaapissa.




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti