sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Amerikkalainen omenapiirakka


 Syksyn omenasadosta on ihana leipoa jotakin. Tein perinteisen amerikkalaisen omenapiirakan Kinuskikissan ohjeella. Piirakasta tuli tosi hyvää ja sen tekeminen ei ollut vaikeaa. Tein taikinasta ristikon piirakan pinnalle, mutta siitä voi tehdä myös yhtenäisen kannen, johon voi leikata haluamansa kuvion. Taikinaa jäi minulla jonkin verran yli, joten tein niistä pieniä piiraita erillisiin vuokiin. Täytteksi niihin laitoin mustikoita ja banaania, jotka maustoin fariinisokerilla, vaniljasokerilla, kanelilla ja ripauksella kardemummaa. 


Piirakkataikina:

4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1/4 tl suolaa
150g voita tai margariinia
1/2 dl vettä

Täyte:

noin 1 kg omenoita
1 1/2 dl fariinisokeria
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua

1. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Paloittele joukkoon voi ja sekoita se jauhoihin nyppimällä, kunnes seoksesta tulee murumaista. Lisää vesi ja muotoile taikinasta tasainen. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään tunniksi.

2. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa lohkoiksi ja halkaise lohkot kahtia. Sekoita omenoiden joukkoon fariinisokeri, vaniljasokeri, kaneli, perunajauhot ja sitruunamehu. 


3. Voitele piirakkavuoka. Kauli vähän yli puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä vähän vuokaa suuremmaksi levyksi. Nosta taikina vuokaan ja tasoita reunat. Kaada täyte vuokaan. 



4. Kauli lopusta taikinasta suorakulmionmuotoinen levy ja leikkaa siitä suikaleita ja asettele ne täytteen päälle. Voit kaulia taikinasta myös vuoan kokoisen levyn, leikata siihen haluamasi kuvion muotoisen reiän ja nostaa sen kanneksi piirakan päälle. Voitele taikinakansi munalla. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla 60 minuuttia. Laita piirakan päälle folio, kun se on saanut hiukan väriä. 



Piirakan kanssa tarjottavaksi sopii hyvin vaniljajäätelö tai -kastike.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti