lauantai 28. syyskuuta 2013

Sitruuna-marenkipiirakka


 Sitruuna-marenkipiirakka maistuu raikkaan sitruunaiselta ja on marengin ansiosta hyvin ilmava. Piirakka kannattaa tehdä syvään, halkaisijaltaan 20cm:n vuokaan.


Ainekset:

Pohja (makea murotaikina):
175g vehnäjauhoja, n.3dl
ripaus suolaa
75g voita tai margariinia
2 munankeltuaista
1rkl kylmää vettä
40g sokeria, n.1/2dl 

Täyte:
25g maissitärkkelystä
100g sokeria
1,5dl vettä
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
25g voita tai margariinia
2 munankeltuaista

Marenki:
4 munanvalkuaista
1dl sokeria


1. Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Sekoita ja tee keskelle syvennys ja lisää siihen voi, munankeltuaiset, vesi ja sokeri.



2. Sekoita syvennyksen ainekset sormin karkeaksi seokseksi. Nypi jauot sormin seoksen sekaan, kunnes taikinasta tulee sileää. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa 30min.





 3. Kauli taikina piirakkavuokaan sopivaksi ja painele se vuoan reunoille. Anna taikinan levätä viileässä 15 min. Laita taikinan päälle folio ja laita painoksi esim. kuivattuja herneitä tai ohrasuurimoita. Paista pohjaa folion kanssa 15 min. Ota folio pois ja paista pohjaa vielä 5 min.



4. Sekoita maissitärkkelys ja sokeri kattilassa. Lisää joukkoon vesi, sitruunan kuori ja sitruunamehu. Keitä koko ajan sekoittaen, kunnes täyte on paksua ja tasaista. Ota kattila liedeltä ja lisää voi. Anna jäähtyä hetken.

5. Vatkaa keltuaiset ja lisää niiden joukkoon pari ruokalusikallista sitruunatäytettä. Sekoita ja kaada seos kattilaan sitruunatäytteen sekaan. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes täyte on saennut lisää. Kaada seos piirakkapohjalle ja paista piirakkaa n.15 min, kunnes täyte on kiinteää.



6. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen edelleen vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Levitä tai pursota vaahto täytteen päälle. Paista piirakkaa vielä n.10 min, kunnes marenki on ruskistunut.



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti