maanantai 12. elokuuta 2013

Macaronit


Nämä kauniit ranskalaiset mantelileivokset sulavat suussa ja ne ovatkin tällä hetkellä hyvin suosittuja. Niiden ajatellaan monesti olevan haastavia leipoa, mutta tällä ohjeella ainakin minä olen onnistunut joka kerta. 
  
Leipoessaan voi itse päättää, minkä makuisia macaroneja haluaa tehdä. Itse leivoin tällä kertaa lakritsi-, suklaa- ja vadelmamacaroneja. 

Macaronit, n. 30kpl. 



Ainekset:

 100g mantelijauhoja tai kuoretonta mantelijauhetta (mantelijauholla leivotuista macaroneista tulee tasaisempia kuin mantelijauheella leivotuista)
 180g tomusokeria
 2 munan valkuaista

Värjäämiseen:

jauhoihin sekoitettuna:
n. veitsenkärjellinen jauhemaista elintarvikeväriä
TAI suklaamacaroneihin n.1rkl leivontakaakaojauhetta
valkuaisvaahtoon sekoitettuna:
nestemäistä elintarvikeväriä

1. Sekoita mantelijauhot, puolet tomusokerista ja elintarvikeväri keskenään (jos käytät jauhemaista väriä).
Vatkaa valkuaisia hetki sähkövatkaimella ja lisää tomusokeri vähitellen. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.
(käyttäessäsi nestemäistä elintarvikeväriä, lisää se valkuaisvaahtoon ja sekoita tasaiseksi vatkaimella)

2. Sekoita mantelijauho-tomusokeriseos valkuaisvaahtoon.


Punaisella elintarvikevärillä värjätty taikina.

3. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota pellille haluamasi kokoisia pyörylöitä. Kopauta peltiä muutaman kerran, jolloin ilmakuplat häviävät ja mahdolliset huiput tasoittuvat. Anna pohjien levätä n. puoli tuntia huoneenlämmössä, jolloin ne saavat nahkamaisen kuoren, joka rapeutuu uunissa.
Mustalla elintarvikevärillä värjättyjä
 macaroneja menossa uuniin.
 Paista pohjia 150-asteisessa uunissa n. 10-12min. Anna pohjien jäähtyä hetki pellillä ja nosta ne sitten leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle.


Uunista tulleita kaakaojauheella värjättyjä macaroneja.

4. Täytä macaronit jäähtyneinä haluamallasi täytteellä.


Suklaatäyte n. 15:teen macaroniin:

Sulata vesihauteessa n.100g tummaa suklaata ja lisää siihen n.1dl kermaa. Sekoita tasaiseksi, jäähdytä ja siirrä kylmään.


Täytettyjä suklaamacaroneja

Lakritsitäyte n.15:teen macaroniin:

1,5dl kermaa
2 isoa lakritsipalaa TAI n. 8-10 pientä 
1tl juoksevaa hunajaa TAI loraus vaahterasiirappia
n.60g valkosuklaata


Lämmitä 0,5dl kermaa ja lakritsipaloja miedolla lämmöllä, kunnes lakritsit alkavat sulaa. Kun seos on tasaista, lisää hunaja tai vaahterasiirappi ja siirrä kattila liedeltä. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää siihen lakritsi-kermaseos. Sekoita tasaiseksi, anna jäähtyä ja siirrä kylmään.

Vaihtoehtoinen lakritsitäyte syntyy sekoittamalla 100g sitruunatuorejuustoa ja n.1rkl lakritsikastiketta.

Vadelmatäyte n.15:teen macaroniin:

n.100g vadelmia
n.1/2dl hillosokeria

Laita vadelmat kattilaan ja lisää hillosokeri, kun ne alkavat höyrytä. Keitä hiljalleen poreillen 5-10min. Jäähdytä ja siirrä kylmään. Voit myös lisätä hilloon 1rkl lemon curdia, niin täytteestä tulee raikkaampi. 

Tarjoa valmiit macaronit heti tai säilytä tiiviissä rasiassa. Leivokset säilyvät mureina ainakin pari päivää.

Vinkki! Voit myös pakastaa valmiit macaron-pohjat. Ne säilyvät pakkasessa noin kolme viikkoa.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti