tiistai 1. syyskuuta 2015

Mansikka-kinuskikakku


Sain tilaisuuden tehdä täytekakut kaverini siskon rippijuhliin. Tarjolla oli kermakakkujen lisäksi vadelma-valkosuklaajuustokakkua. Kakkujen täytteeksi valikoitui mansikkatäyte ja koristelu hoitui perinteisellä kinuskilla, kermapursotuksilla ja parilla sokerimassasta tekemälläni ruusulla. Pohjana on tavallinen 6 munan vaalea sokerikakkupohja, jonka ohje löytyy täältä. Leikkasin pohjat neljään osaan, jolloin molemmissa kakuissa oli kolme täytekerrosta. Mansikkatäytteessä on vaniljakreemijauhetta täytteen jämäköittämiseksi, jolloin täyte ei tarvitse liivatetta.
Kakkupohjan voi leipoa kakun täyttämistä edeltävänä päivänä ja kakku on parhaimmillaan, kun se saa tekeytyä täytettynä jääkaapissa seuraavaan päivään ennen kermapursotuksien tekoa.

Ainekset:

kostutus: mansikka- tai muuta marjamehua

Mansikkatäyte:

500g mansikoita
250g maitorahkaa
100g tuorejuustoa
2,5dl flora vispiä, tai muuta vispikermaa
1 dl vaniljakreemijauhetta
3 rkl sokeria

1. Soseuta mansikat. Sekoita maitorahka, tuorejuusto ja mansikkasose keskenään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita muut aineet sen sekaan. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.

2. Jaa täyte ison täytekakun kahteen tai kolmeen väliin (kahteen väliin jaettaessa täytekerroksista tulee melko runsaat). Muista kostuttaa pohjat aina ennen täytteen levittämistä. Kostuta myös kakun päällimmäinen pohja. 


Kinuski kakun päälle:
2 dl kuohukermaa (myös HYLA käy, laktoosittomalla ei välttämättä onnistu)
2 dl fariinisokeria
(nokare voita)

1.  Mittaa kerma ja fariinisokeri pinnoitettuun kattilaan. Varmista, että kattila on puhdas ja kuiva. Kuumenna koko ajan sekoitellen kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Kinuskin tulee kuitenkin kiehua hiljalleen koko ajan. Jatka keittämistä sekoitellen 15-20 minuuttia. Testaa kinuskin kypsyyttä vesilasitestillä: tipauta nokare kinuskia kylmään veteen. Kinuski on valmis, kun se ei enää liukene veteen ja nokare pysyy kasassa. Lisää kinuskiin nokare voita keittämisen lopussa (voi antaa kinuskille kiiltoa).

Liian vähän keitetty kinuski valuu helposti kakun päältä, mutta liikaa keitettyä kinuskia on taas vaikea leikata sen kovetuttua.

2. Kaada kinuski kakun päälle. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään ennen kuorruttamista.





Kermapursotukset:

2,5 dl flora vispiä, tai muuta vispikermaa
2 tl sokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta

1. Vatkaa jääkaappikylmä kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon sokeri ja vaniljakreemijauhe (vaniljakreemijauheen ansiosta kermavaahdosta tulee jämäkämpää, jolloin sitä on helpompi pursottaa). 

2. Tasoita kakun reunat ohuella kerroksella kermavaahtoa. Lusikoi kermavaahto pursotinpussiin ja pursota haluamallasi tavalla kakun reunoille. Itse käytin pursotuksiin Wilsonin tähtityllaa. Pidä huoli, ettei kermavaahto pääse lämpenemään, sillä silloin se alkaa "sulaa" ja sen pursottaminen kauniisti on lähes mahdotonta.

Sokerimassaruusujen teossa pätee sanonta "harjoitus tekee mestarin", sillä itse ainakin huomaan ruusujen teon olevan joka kerralla nopeampaa ja vaivattomampaa.

3 kommenttia :

  1. wowowowowoowoww omgoogmggmogggmogmgmggmgmog wwoowowowowowowoowowwowowowowowoowowo omgogmogggo lololololololo wooow

    VastaaPoista
  2. makiaaaaaaaaaaa!?!?!?!?!

    VastaaPoista
  3. Hei!

    Onpas kauniit kakut! Ja nuo ruusut ovat mielestäni todella upeat! Jos saan antaa pienen vinkin, niin kinuskin alle kannattaa laittaa ohut kerros vaikkapa marmeladia, muuten kinuski saattaa imeytyä kakkupohjaan ja kostuttaa pohjaa turhaan :) Kinuskikakku ei ole helpoin täytekakku valmistaa, mutta nämä ovat kyllä kauniit!

    Toivotan hyvää jatkoa valitsemasi harrastuksen parissa, tämä vie kyllä nopeasti mennessään ! :)

    VastaaPoista