sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Jouluinen juustokakku


 Tein pikkujouluhin myös tällaisen piparipohjaisen valkosuklaa-juustokakun. Päällä on punaherukoista tehty kiille. Kehittelin kakun ohjeen itse ja siitä tulikin tosi hyvää. Koristeeksi laitoin sokeroituja karpaloita ja suklaapitsirullia. Rullat pysyivät hyvin sulamatta kakun päällä, koska temperoin suklaan, ennen kuin pursotin rullat (temperoinnista on tietoa suklaakonvehtien yhteydessä). Kakku on tehty 28 cm halkaisijan irtopohjavuokaan, mutta sen voi tehdä yhtä hyvin 24 cm halkaisijan vuokaan, kakusta tulee silloin vain paksumpi. 


Ainekset:

Pohja:

n. 230g pipareita (24 cm vuokaan n. 200g riittää hyvin) 

100g margariinia tai voita

Täyte:

200g maitorahkaa
400g maustamatonta tuorejuustoa
2dl kermaa
1 1/4 dl tomusokeria
1tl vaniljasokeria
100g valkosuklaata
5 liivatelehteä
1rkl sitruunamehua
1rkl vettä

Kiille: 

250g punaherukoita (24 cm vuokaan riittää 200g)
1dl vettä
4rkl sokeria
1rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä


1. Laita irtophjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat esim. margariinilla tai rypsiöljyllä.
Murskaa keksit monitoimikoneessa tai kaulimella. Sulata voi kattilassa ja sekoita keksimurska siihen. Levitä keksiseos tasaisesti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita maitorahka ja  tuorejuusto kulhossa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää samalla vatkaten sen joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahto rahka-tuorejuustoseokseen. Lisää 1tl vaniljasokeria. 

3. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Mittaa kattilaan 1 rkl sitruunamehua ja 1 rkl vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja liuota sekaan liivatelehdet. Anna liivateseoksen hiukan jäähtyä ja kaada se sitten ohuena nauhana samalla vatkaten täytteen sekaan. Vatkaa valkosuklaa täytteeseen.



4. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Hölskytä vuokaa, jotta levitysjäjet tasoittuvat. Peitä kakku kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään ainakin kolmeksi tunniksi. Itse annoin kakun hyytyä yön yli.

5. Tee kakulle kiille ainakin kolme tuntia ennen tarjoilua. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa marjat (voivat olla jäisiä), sokeri, vesi ja sitruunamehu kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Puristele lusikalla marjoja kattilan reunaa vasten, jotta niistä irtoaisi mehu. Siivilöi mehu, älä puristele marjoja siivilää vasten, jotta mehusta tulee kirkasta. Kuumenna mehu kattilassa ja liuota siihen liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetken ja kaada sitten kakun päälle. Peitä kakku ja laita jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.



6. Irrota hyytynyt kakku varovasti vuoasta: vedä ensin veitsellä kakun reunat irti vuoasta ja avaa vuoka sitten varovasti. Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja koristele haluamallasi tavalla. Suklaiset koristeet kestävät kiilteen päällä parhaiten. Sokerimassasta tai marsipaanista tehdyt koristeet saattavat sulaa kakun päällä, joten laita ne kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti