perjantai 6. joulukuuta 2013

Yrtti-valkosipulipatongit



Vastapaistettu patonki on ihana tarjottava aamupalalla tai ruuan kanssa. Patonkeihin voi tehdä haluamansa täytteen. Itse laitoin täytteeseen yrttejä ja valkosipulia. Ohjeesta tulee kaksi patonkia.

 Ainekset: 



Taikina:



20g hiivaa

2,5 dl vettä
1tl suolaa
2rkl öljyä
n.6-7dl jauhoja, itse laitoin puolet vehnäjauhoja ja puolet sämpyläjauhoja


Täyte:



n.2-3 rkl voita tai margariinia

yrttejä maun mukaan, esim. basilikaa, persiljaa tai oreganoa
1-2 valkosipulin kynttä


1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja vähitellen jauhot. Vaivaa hyvin taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, esim. lämpimässä vesihauteessa.


Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

2. Jaa taikina kahtia ja kauli kumpikin suorakulmaiseksi levyksi. Sulata täytteen rasva ja lisää siihen murskattu valkosipulinkynsi ja yrtit. Levitä täyte taikinalevyille. Rullaa levyt patongeiksi kääretortun tapaan leveämmästä reunasta. Nosta patongit pellille leivinpaperille saumapuoli alaspäin ja kohota peitettyinä lämpimässä paikassa kaksinkertaisiksi.


Rullaa levy leveämmästä reunasta.

3. Tee patonkeihin vinottaisia viiltoja terävällä veitsellä parin sentin välein. Voitele patongit vedellä ja paista 250 asteessa n. 15 min. Jos haluat patonkeihin rapeamman kuoren, laita uuniin vettä esim. teräksiseen mittaan paiston ajaksi, niin siitä syntyvä vesihöyry rapeuttaa patonkien kuoren. Valmiit patongit ovat kullanruskeita. Älä peitä valmiita patonkeja, niin ne säilyttävät rapeutensa. 


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti