tiistai 26. marraskuuta 2013

Suklaakonvehdit

Joulu alkaa lähestyä, joten päätin kokeilla hyvissä ajoin suklaakonvehtien tekemistä itse. Suklaa täytyy temperoida konvehteihin ja koska en ollut aikaisemmin tehnyt sitä, katsoin ohjeita Kinuskikissalta. Temperoitu suklaa on kiiltävää ja se kestää paremmin huoneenlämmössä sulamatta kuin temperoimaton. Temperoiminen myös korostaa suklaan makua ja parantaa säilyvyyttä. 

Temperoinnissa suklaa ensin sulatetaan tietyssä lämpötilassa ja jäähdytetään tiettyyn lämpötilaan, jolloin sen rasvat kiteytyvät uudelleen. Tumma- sekä maitosuklaa lämmitetään vielä uudestaan. Temperointiin tarvitsee ainakin ensimmäisillä kerroilla tarkkaa digitaalista lämpömittaria. Itse käytin digitaalista paistomittaria. Tummalla suklaalla, maitosuklaalla ja valkosuklaalla on omat temperointi lämpötilansa: 

Tummasuklaa: sulatus: 48-50 astetta, jäähdytys: 27-28, ja uudelleenlämmitys: 31-32.

Maitosuklaa: sulatus: 45 astetta, jäähdytys: 26-27, ja uudelleenlämmitys: 30.

Valkosuklaa: sulatus: 40 astetta ja jäähdytys: 26-27. (valkosuklaata ei tarvitse lämmittää uudestaan)

Temperointi:

1. Pilko suklaa samankokoisiksi paloiksi. Sulata se vesihauteessa sekoitellen, mittarin ollessa suklaassa, kunnes lämpötila on suklaasta riippuen oikea sulatuslämpötila, esim. käyttäessä tummaa suklaata 48-50 astetta. Asteen tai parin heitto ei yleensä haittaa. 
Lämmitä suklaata, kunnes lämpötila vastaa oikeaa sulatuslämpötilaa, esim. valkosuklaa 40 astetta.

2. Laita kulho kylmään veteen vesihauteeseen esim. tiskialtaaseen ja sekoittele suklaasulaa. Jäähdytä suklaata, kunnes suklaasulan lämpötila on oikea jäähdytyslämpötila. 

3. Käyttäessäsi tummaa tai valkosuklaata: Lämmitä suklaata hiljalleen uudestaan vesihauteessa, kunnes lämpötila vastaa suklaan uudelleenlämmitys astetta. 

4. Tee temperoidusta suklaasta esim. konvehteja tai suklaakoristeita.

Konvehdit:

Tarvitset muovisia tai silikonisia suklaamuotteja.
Täytä muotit haluamallasi tavalla.
Jos haluat laittaa konvehdin sisälle jotakin täytettä, levitä temperoitua suklaata ensin vain muotin reunoille ja laita se sitten jähmettymään jääkaappiin. Lisää täyte, kun suklaa on kovettunut. Itse käytin täytteenä cashew-pähkinöitä, marmeladikarkkeja ja kookoshiutaleita. Täytin myös tummasta suklaasta tehdyt konvehdit valkosuklaalla. 


Levitä suklaata lusikalla ensin vain muotin reunoille, jos haluat konvehtiin täytteen.
Koveta suklaakuoret jääkapissa ja täytä ne haluamallasi täytteellä.
Laita täytteen päälle temperoitua suklaata ja laita suklaat jääkaappiin kovettumaan.
Irrota kovettuneet suklaat varovasti muotista. Voit myös koristella ne halutessasi. Itse pursotin sulatettua valkosuklaata konvehtien pinnalle. 

Konvehtien pitäisi säilyä huoneenlämmössä sulamatta, jos temperointi on onnistunut. 
Konvehdit säilyvät hyvinä ainakin pari päivää.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti