keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Kotitekoiset hampurilaiset


Itsetehdyt hampurilaiset ovat aivan kuin eri ruokalaji verrattuna pikaruokapaikoista saataviin hampurilaisiin. Pihvi kannattaa tehdä laadukkaasta jauhelihasta ja itsetehdyt sämpylät ja majoneesi kruunaavat lopputuloksen. Hampurilaissämpylöiden ohje on Leivän juurilla -kirjasta ja ohjeesta tulee 12 sämpylää. En ole varmaan koskaan syönyt yhtä hyviä hampurilaissämpylöitä! Sämpylöiden salaisuus on taikinassa käytetyissä durumvehnäjauhoissa, jotka tekevät taikinasta kimmoisamman, sekä taikinan huolellisessa vaivaamisessa. Hampurilaiskastikkeen ohje on Kokit ja Potit -blogista ja se jäljittelee American dressing -kastiketta. Sämpylän, pihvin ja kastikkeen lisäksi hampurilaiseen voi laittaa oman mieltymyksen mukaan mm. cheddar-juustoa, tomaattia, salaattia, maustekurkkua tai punasipulia. 

Hampurilaissämpylät, 12 kpl:

1 dl vettä
2 dl maitoa
25 g hiivaa
4 rkl rypsiöljyä
1/2 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 muna
1 1/2 dl durumvehnäjauhoja
7 1/2 dl vehnäjauhoja

Lisäksi seesaminsiemeniä

1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon. Kaada osa nesteestä hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput nesteestä, öljy, sokeri, suola, muna, durumvehnäjauhot ja suurin osa vehnäjauhoista. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja lisää jauhoja sen verran, että taikina ei tartu enää käsiin ja pysyy hyvin koossa.  Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia.


2. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se 12 osaan. Leivo taikinapaloista pyöreitä sämpylöitä ja litistä niitä vähän. Nosta sämpylät pellille leivinpaperille ja ripottele niiden päälle durumvehnäjauhoja ja seesaminsiemeniä. Anna kohota leivinliinalla peitettyinä noin 30 minuuttia. 



3. Paista sämpylöitä 225-250 asteessa uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Halkaistujen sämpylöiden leikkauspinnan voi paahtaa kevyesti pihvien paiston yhteydessä.




Hampurilaispihvit, 4 kpl:

400g naudanjauhelihaa
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen

1. Muotoile jauhelihasta pihvejä ja paista ne grillissä tai pannulla. Pihveistä kannattaa tehdä reilun kokoisia, koska ne kutistuvat hieman paistettaessa. Käännä pihvit vain kerran, noin 5 minuutin paistamisen jälkeen. Paista pihvit kypsäksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Voit laittaa juustoa pihvien päälle paistamisen loppuvaiheessa, jolloin juusto sulaa pihvien päälle. 



Hampurilaiskastike:

1 kananmunan keltuainen
2 tl dijon-sinappia
1 1/2 dl rypsiöljyä
1 rkl tomaattipyreetä tai ketsuppia
1 pieni shalottisipuli tai tavallinen sipuli
 2 rkl kapriksia
 1 rkl omenaviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
1 tl sokeria
suolaa
ripaus cayennepippuria

1. Sekoita sinappi keltuaiseen. Valuta öljyä hiljalleen keltuaisen joukkoon samalla voimakkaasti vispilällä vatkaten. Keltuainen ja öljy emulgoituvat majoneesiksi, jolloin seoksesta tulee paksumpaa. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Silppua kaprikset. Lisää kaikki loput ainekset ja maista. Lisää tarvittaessa mausteita maun mukaan. Laita majoneesi jääkaappiin maustumaan. Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa noin viikon. 



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti