sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Lakka-kinuskikakku


Tein perinteisen kinuskikakun isälleni syntymäpäivälahjaksi. Kakun täytteenä on vanilja-lakkatäyte. Lakkojen tilalle voi laittaa myös muita marjoja. Kakun ohje on Kinuskikissan sivuilta. Pohja on tavallinen vaalea sokerikakkupohja, jonka ohje löytyy täältä. Itse tein neljän munan pohjan, mutta täytettä riittää hyvin isommankin kakun kahteen väliin. Kakku kannattaa täyttää tarjoamista edeltävänä päivänä, jotta se ehtii maustua jääkaapissa. 


Vaniljatäyte:

4 rkl sokeria
4 rkl perunajauhoja
5 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
1 vaniljatanko 
TAI
ripaus vaniljajauhetta

2-3 dl kuohukermaa (pienempään kakkuun riittää hyvin 2 dl)
1 dl vaniljakreemijauhetta
TAI
4 liivatelehteä
ja 4 rkl vettä

400g lakkoja tai muita marjoja soseutettuna ja sokerilla makeutettuna

1. Valmista vaniljakastike: Sekoita pinnoitetussa kattilassa sokeri ja perunajauhot. Lisää maito pienissä erissä huolellisesti sekoittaen. Vatkaa joukkoon keltuaiset. Halkaise vaniljatanko ja lisää se ja vaniljansiemenet kattilaan tai ripaus vaniljajauhetta. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa, jolloin seos paksuuntuu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljajauhetta. Poista vaniljatangon puolikkaat. Anna jäähtyä. 

2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se vaniljakastikkeen joukkoon. Lisää seokseen vaniljakreemijauhetta, kunnes se on riittävän jämäkkää pohjan päälle levitettäväksi. Jos käytät liivatetta, liota niitä 5 minuuttia kylmässä vedessä, kiehauta 4 rkl vettä kattilassa ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Jäähdytä hetki ja sekoita täytteen joukkoon. 



3. Kakun kokoaminen: Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Jos käytät täytteessä vaniljakreemijauhetta, kakun voi koota suoraan tarjoilulautaselle. Liivatetta käytettäessä kakku pitää koota irtopohjavuokaan tai tukea reunakalvolla. Kostuta alin pohja vanlijasokerilla maustetulla maidolla. Levitä puolet marjasurvoksesta ja vaniljatäytteestä pohjan päälle. Nosta toinen pohjalevy päälle ja kostuta ja täytä se samoin kuin alempi kerros. Nosta viimeinen pohja kanneksi ja kostuta. Jos käytit täytteessä liivatetta, anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia ennen vuoasta irroittamista.   



Kinuski:

2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa

1. Mittaa fariinisokeri ja kerma pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehuu. Alenna lämpö keskiteholle ja jatka keittämistä sekoitellen 10-20 minuuttia. Testaa kinuskin valmiutta vesilasitestillä: Tiputa pieni määrä kinuskia lasiin kylmään veteen. Jos kinuski ei liukene veteen, se on valmista. Liian kauan keitettynä kinuski kovettuu kakun pintaan ja sitä on vaikea leikata. Kaada kinuski välittömästi kakun päälle ja auta sen levittymistä tarvittaessa lastalla tai veitsellä. Laita kakku vähäksi aikaa jääkaappiin. Voit tehdä kakun tähän asti jo tarjoamista edeltävänä päivänä. 



Kakun kuorruttaminen:

2-3 dl kuohu- tai vispikermaa, itse käytin kuorruttamiseen sen verran vähän kermaa, että 2 dl riitti hyvin.
1 rkl vaniljakreemijauhetta (jämäköittää kermavaahdon)
TAI
1-2 tl vaniljasokeria
50g hasselpähkinärouhetta tai mantelilastuja

1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen vaniljakreemijauhe tai vaniljasokeri. Levitä kermavaahtoa kakun reunoille ja tasoita pinta raapalla tai veitsellä. Painele pähkinärouhetta kakun reunaan. Jos kakun alla on leivinpaperi, poista se tai leikkaa sen reunat kakun reunojen mukaisiksi. Pursota kermavaahtoa haluamallasi tavalla kakun päälle. Itse käytin pursotukseen tähtityllaa. Laitoin koristeeksi vielä sokerimassasta tehtyjä ruusuja.




3 kommenttia :

  1. Sanopas mikä on sun mielestä, näistä sun blogin resepteistä paras/kannattais ehdottomasti kokeilla!?? :)

    VastaaPoista
  2. Se onkin aika vaikea kysymys :) itse olen tykännyt oikeastaan kaikista, mutta ainakin juustokakut on tosi hyviä, esim. mustikka-valkosuklaa-juustokakku. Myös amerikkalainen omenapiirakka, suklaafondant ja suklaa-mansikkakakku ovat kokeilemisen arvoisia ja tosi herkullisia. Helpommista ja vähemmän aikaa vievistä suklaakeksejä, raparperipaistosta ja banana loafia kannattaa kokeilla :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkeistä! Näitä siis kokkaan/leivon seuraavaksi!

    VastaaPoista