keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Karjalanpiirakat

Tein karjalanpiirakoita Karjalasta kotoisin olevan mummoni ohjeella. Aidoissa karjalalaisissa piirakoissa on rapea ruiskuori ja pieni kerros riisipuuroa täytteenä. Puuro kannattaa tehdä päivää aikaisemmin, niin se on kunnolla jäähtynyt ja kiinteytynyt. Karjalanpiirakoiden teko ei ole niin vaikeaa kuin moni luulee, mutta varsinkin alussa on hieman haastavaa tehdä keskenään samanlaisia piirakoita. Ohjeesta tulee noin 30 isoa piirakkaa. 

Ainekset:

Riisipuuro:
2dl puuroriisiä
1l maitoa
3dl vettä

Kuoritaikina:
2dl vettä
3dl ruisjauhoja
2,5dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä
2tl suolaa

Voitelu:
voita tai margariinia sulatettuna
tilkka vettä

1. Laita vesi ja puuroriisi pinnoitettuun kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna veden vähän aikaa imeytyä riisiin ja lisää sitten maito pienissä erissä koko ajan sekoitellen. Vähennä lämpöä maidon alkaessa kiehua ja hauduta välillä sekoitellen miedolla lämmöllä kannen alla noin tunnin ajan, kunnes puuro on kiinteää. Mausta suolalla. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa piirakoiden tekoon asti.

2. Laita kuoritaikinaa varten kylmä vesi kulhoon ja lisää siihen öljy, suola ja vähitellen jauhot puuhaarukalla sekoittaen. Alusta taikina käsin kiinteäksi ja sileäksi.

Valmis taikina ei tartu käsiin ja tuntuu sileältä.

3. Muotoile taikinasta ruisjauhoilla jauhotetulla pöydällä pitkä (n. 5cm halkaisija) tanko ja leikkaa siitä n. 1cm:n paksuisia paloja. Laita palat kelmun tai liinan alle, jotta ne eivät pääse kuivumaan. 4. Ota liinan alta yksi taikinapala kerrallaan ja muotoile siitä soikea ja hyvin ohut pulikalla tai kaulimella. Pidä huoli, että pöydällä on tarpeeksi jauhoa, koska taikina tarttuu hyvin helposti kiinni. Voit muotoilla taikinan myös pastakoneella, jolloin taikinakuoresta saa helposti tarpeeksi ohuen. Levitä riisipuuroa kuoren keskelle ja jätä reunoille 2 cm tyhjää. Rypytä reunat puuron päälle sormilla ja paina päät kiinni. Siirrä piirakka pellille ja tee samoin jokaiselle taikinapalalle. 

                               

                               

5. Paista piirakoita 275-300 asteisessa uunissa, piirakoiden koosta riippuen 5-15 minuuttia. 6. Voitele valmiit piirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä. 

Valmiit piirakat voi hyvin myös pakastaa ja lämmittää uudelleen uunissa miedolla lämmöllä.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti