keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Mansikka-kinuskitäytekakku


Täytekakut ovat usein juhlapöydän keskipisteinä. Tein tällaisen mansikka-kinuskikakun 80-vuotis syntymäpäiville ja siitä riittikin hyvin 20 hengelle. Kakun sisällä on mascarpone-rahkatäytettä ja mansikanpaloja ja päällä on kinuskia ja kermavaahtopursotuksia. Lisäksi tein sokerimassasta kakun koristeeksi ruusuja ja numerot 80. 

Vaalea sokerikakkupohja:

Ainekset:

6 munaa (6 munan kakusta riittää noin 20 hengelle, munien määrää riippuu siitä, kuinka suuren kakun haluaa)
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
2tl leivinjauhetta

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota, esim. korppujauhoilla tai mannaryyneillä,  iso 24cm leveä ja 8cm korkea kakkuvuoka. Riko munat isoon lasiin ja mittaa toiseen samankokoiseen lasiin munien kanssa samanverran sokeria. Kaada sokeri kulhoon ja mittaa tyhjentämääsi lasiin jauhot: noin 50-75% vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja. Mittaa päälle leivinjauhe ja sekoita jauhot hyvin keskenään.

2. Kaada munat sokerin päälle kulhoon ja vatkaa kovaksi vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi kovaa, kun kuvio jää hetkeksi näkyviin vaahdon pinnalle. 

3. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti nuolijalla. Kaada taikina vuokaan ja hölskytä vuokaa pari kertaa, jotta ilmakuplat häviävät. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 min. Laita kakun päälle leivinpaperi, jos se alkaa tummua liikaa. Kakku on kypsä, kun se on irronnut vuoan reunoista ja tikulla kokeiltaessa tikkuun ei tartu taikinaa. 

4. Anna jäähtyä vähän aikaa ja kumoa kakku pois vuoasta.

5. Leikkaa kakku neljään kerrokseen ja kostuta alin kerros esim. marja- tai sekamehulla. 

                                

       
Mascarpone-rahka-mansikkatäyte:


200g mascarponea

500g maitorahkaa
n. 1dl sokeria
mansikoita paloiteltuna tai soseutettuna


Kinuski:



1dl fariinisokeria

1dl kuohukermaa


Kermavaahtopursotukset:



3-4dl vispikermaa

n.2-3tl sokeria tai vaniljasokeria 

1. Sekoita muut täytteen ainekset paitsi mansikat ja lisää sokeria maun mukaan. Levitä täytettä jokaiseen väliin samalla, kun kokoat kakkua. Laita täytteen päälle paloiteltuja tai soseutettuja mansikoita. Muista kostuttaa myös kakun päällimmäinen kerros. 



2. Laita kinuskia varten kattilaan kerma ja fariinisokeri ja keitä keskilämmöllä 5-10min. Kinuskin valmiutta voi kokeilla tiputtamalla sitä pienen tipan vesilasiin kylmään veteen. Jos tippa pysyy yhtenäisenä, eikä hajoa, kinuski on valmis. Kaada kinuski kakun päälle ja tasoita varovasti. Laita kakku yön yli jääkaappiin.


Reunat lehtityllalla pursotettuna.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla tai vaniljasokerilla. Levitä kakun reunoille ohut kerros vaahtoa, jotta täyte ei valuisi pursotuksien läpi. Pursota kakku haluamallasi tavalla. Itse pursotin kakun reunat lehtityllalla ja päällä olevat kiehkurat tähtityllalla. Jos laitat päälle sokerimassakoristeita, laita ne juuri ennen tarjoamista, koska ne saattavat alkaa sulaa kakun päällä. 



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti