sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Vaniljaboston


Bostonkakku koostuu pullakierteistä, jotka on aseteltu irtopohjavuokaan vierekkäin. Tein vaniljabostonin käyttämällä vaniljakastiketta pullan täytteenä. Jotta kakusta tulisi mahdollisimman maukas, kannattaa tehdä vaniljakastike itse. Ohje vaniljakastikkeeseen löytyy täältä. Kaupasta saatava pussivaniljakastikekin käy. Itse tein kakun 24 cm:n halkaisijan irtopohjavuokaan ja kakusta tuli tosi iso. Tein 0,5l pullataikinan, josta kakkuun meni vähän yli puolet. Jäljelle jäävästä taikinasta voi tehdä vaikka tavallisia pullia tai korvapuusteja. 

Pullataikina:



5dl maitoa

50g tuorehiivaa tai 2ps kuivahiivaa
2dl sokeria
1 muna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
n. 10-15dl vehnäjauhoja
150-200g margariinia tai voita


1. Kun käytät tuorehiivaa: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 astetta). Murenna hiiva sen joukkoon ja lisää sokeri, muna ja mausteet. 

Kun käytät kuivahiivaa: Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita siihen muna, sokeri ja mausteet. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista.

2. Lisää jauhoja vähitellen puuhaarukalla sekoittaen. Alusta taikinaa kädellä, kun et voi enää sekoittaa sitä puuhaarukalla. Lisää jauhoja, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo ja se irtoaa kulhon reunoista. Sulata rasva ja vaivaa se kädellä taikinaan. Lisää tarvittaessa jauhoja, kunnes taikina on pehmeää, muttei tartu käsiin. 
Peitä taikina ja anna sen nousta lämpimässä paikassa 40-50 minuuttia, kunnes se on suunnilleen kaksinkertaistunut. 

3. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Ota taikinasta vähän yli puolet ja kauli se suorakulmaiseksi levyksi jauhoitetulla alustalla. Levitä taikinalevyn päälle jäähtynyttä vaniljakastiketta. Jätä reunoille n. 5 cm tilaa. Rullaa taikina varovasti leveyssuunnassa ja leikkaa siitä n. 5cm levyisiä paloja. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele sen reunat. Asettele taikinarullat vuokaan. Vaniljakastike on vaikea saada pysymään kokonaan rullien sisällä, mutta ulosvaluneen taikinan voi levittää vuokaan rullien päälle. 




4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja anna kakun kohota sillä aikaa. Ripottele kakun päälle raesokeria ja paista sitä n. 30 minuuttia, kunnes se on sisältä kypsä. Laita kakun päälle leivinpaperi, jos se alkaa tummua liikaa paiston aikana. Anna kakun jäähtyä ja irrota se sitten vuoasta. 




5. Koristele täysin jäähtynyt kakku tomusokeri-vesi-kuorrutteella.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti