sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Suklaa-mustaherukka-hyydykekakku


Tein äitienpäiväksi tällaisen suklaisen mustaherukka-hyydykekakun. Kakun pohjana on brownie-pohja ja sen päällä on hyydytetty mustaherukkatäyte, jossa on mm. rahkaa, valkosuklaata ja kermaa. Mustaherukka on sen verran kirpeä, että sokeria kannattaa laittaa täytteeseen mieluummin vähän enemmän, kuin liian vähän. Itse laitoin ehkä hieman liian vähän sokeria, koska täyte on rahkankin vuoksi hieman hapan. Kakun makeus riippuu myös siitä, mitä suklaata käyttää. Itse käytin 70% tummaa suklaata ja esim. taloussuklaa onkin huomattavasti makeampaa. Kakku oli silti tosi hyvää ja sokeria kannattaakin laittaa oman maun mukaisesti. 
Kakun reunan saa tasaiseksi käyttämällä reunakalvoa. Päällä on tummasuklaa ganache. Kakku kannattaa tehdä päivää ennen tarjoamista, jotta se ehtii kunnolla hyytyä. Tein kakun 24 cm:n irtopohjavuokaan ja siitä riittää noin. 10 hengelle. Alkuperäinen ohje on Jauhot suussa -blogista.

Ainekset:

Pohja:

100g tummaa suklaata
85g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 munaa
0,85 dl vehnäjauhoja

1. Laita 22-24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti esim. rypsiöljyllä. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. 

2. Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada sula suklaa-voiseos sokerin päälle kulhoon ja sekoita. Anna jäähtyä hieman ja lisää kananmunat yksitellen samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon vielä jauhot ja kaada taikina vuokaan. Levitä taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja tasoita pinta. 

3. Paista pohjaa 175 asteessa 25-30 minuuttia uunin tehosta riippuen. Anna valmiin pohjan jäähtyä hyvin ja irrota se vuoasta. 

4. Leikkaa pohjan reunat halutessasi tasaisiksi veitsellä ja laita se takaisin puhtaaseen vuokaan. Laita pohjan ympärille reunakalvoa, jotta valmiin kakun reunasta tulee sileä.





Mustaherukkatäyte:

400g mustaherukoita, tuoreita tai pakaste
75g valkosuklaata
200g maitorahkaa tai tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa (maitorahkan voi myös halutessaan jättää kokonaan pois ja sen sijaan laittaa 3 dl kuohukermaa)
1 tl vaniljasokeria
noin 1 dl tomusokeria
4 liivatelehteä

1. Kuumenna marjoja kattilassa, kunnes ne pehmenevät. Tuoreita marjoja ei ole pakko kuumentaa. Paseeraa marjat metallisiivilän läpi kulhoon, melbaa (marjojen nestettä) pitäisi tulla noin 2 dl. 
Mausta melba tomusokerilla. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

2. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa ja sekoita se rahkaan (tai tuorejuustoon). Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. 

3. Mittaa 3 rkl melbaa pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Liuota liivatelehdet kuumaan melbaan ja lisää liivateseos ohuena nauhana hyvin sekoittaen lopun melban joukkoon. Lisää seokseen rahka-valkosuklaaseos ja kermavaahto ja sekoita varovasti käännellen.  

                                    



4. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja hölskytä vuokaa pari kertaa, jotta pinta tasoittuu ja ilmakuplat häviävät. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.



Suklaaganache:

100g laadukasta tummaa suklaata
75 g kuohukermaa
nokare voita

1. Pilko suklaa pieniksi paloiksi veitsellä ja laita se ja nokare voita kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehumispisteeseen ja kaada se kulhoon suklaan päälle. Odota 2-3 minuuttia, kunnes suklaa on sulanut.

                                      


 2. Sekoita vispilällä seosta, kunnes se on aivan tasaista ja suklaa ja voi on sulanut kokonaan. Jos suklaa ei sula, voit laittaa kulhon vähäksi aikaa kuuman vesihauteen päälle. Anna seoksen hieman jäähtyä ja kaada se sitten vuokaan täytteen päälle. Tasoita pinta ja laita kakku jääkaappiin.


3. Irroita hyytynyt kakku vuoasta ja ota reunakalvo varovasti irti. Koristele kakku haluamallasi tavalla, esim. sulatetulla valkosuklaalla. Muista ottaa kakku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoamista, jotta suklaa päällys leikkautuisi helpommin. 




2 kommenttia :

  1. wow. upean näköinen! varsinkin ne valkosuklaa rullat siellä päältä !!

    VastaaPoista
  2. kiitos! suklaasta saakin tosi näyttäviä koristeita :)

    VastaaPoista