torstai 7. elokuuta 2014

Korvapuusteja, mustikkapullaa ja kookos-rahkapullia




Tein ison puolenlitran pullataikinan ja siitä tulikin leivottua monenlaisia pullia. Korvapuustit ovat olleet bravuurini siitä asti kun aloin leipoa useammin, eli noin 10-vuotiaasta asti.  Niiden ohje on napattu Sunnuntai-vehnäjauhopaketin kyljestä samoin kuin pullataikinan ohje. Mustikkapullissa on yksinkertaisesti täytteenä mustikkaa. Kookosrahkapullien ohjeen löysin Pienestä pullakirjasta. Kaapista ei sattunut löytymään vaniljakastikejauhetta täytteeseen, mutta pullat maistuivat hyviltä ilmankin sitä. 

Taikinaa riittää suunnilleen 35-45 pullaan, pullien koosta riippuen. Kookosrahkapullien täyte on mitoitettu 16:lle pullalle, joten niihin riittää puolikas annos taikinaa. 

Pullataikina:

50g tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa (11g/pussi)
5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 muna
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n. 13-15 dl vehnäjauhoja
150-200g voita tai margariinia

1. Jos käytät tuorehiivaa: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 asteiseksi) ja murenna hiiva siihen. Lisää sokeri, suola, muna, kardemumma ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Sekoita joukkoon suurin osa jauhoista, kunnes taikinaa pystyy vaivaamaan käsin.

Jos käytät kuivahiivaa: Lämmitä maito 42 asteiseksi ja sekoita siihen sokeri, suola ja mausteet. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää taikinan joukkoon. 

2. Sulata margariini ja lisää se taikinaan taikinanteon loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa käsin ja lisää jauhoja, kunnes taikinasta muodostuu yhtenäinen pallo ja se irtoaa kulhon reunoista. Älä lisää liikaa jauhoja, jotta pullista tulee pehmeitä ja kuohkeampia. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 40-50 minuuttia. Voit nopeuttaa nousemista laittamalla taikinakulhon lämpimään vesihauteeseen.

3. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pois ja leivo siitä haluamiasi pullia. 



Korvapuustit:

Täyte:

Voita tai margariinia, sokeria ja kanelia.

Pinnalle raesokeria

1. Kauli taikinasta suorakulmionmuotoinen levy ja levitä sille sulatettua rasvaa tai juoksevaa margariinia. Ripottele pinnalle runsaasti sokeria ja kanelia. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi.  Jätä saumakohta rullan alle. 

2. Leikkaa rullasta vinottain terävällä veitsellä paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta 4-5 cm ja kapeammalta noin 2 cm. Nosta palat pystyyn niin, että kapeampi puoli tulee päälle. Paina peukaloilla pullan päältä taikina aivan pohjaan asti. Nosta pullat pellille leivinpaperille. Peitä pullat leivinliinalla ja anna niiden kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia. Pullat voi kohottaa myös 50-asteisessa uunissa, mikä nopeuttaa kohoamista.


3. Voitele pullat munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista pullia 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. 



Kookos-rahkapullat, täyte 16:een pullaan:

250g maitorahkaa
100g kookoshiutaleita (säästä osa pinnalle)
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 pussi (63g) vaniljakastikejauhetta


1. Sekoita täyteaineet keskenään. Kauli taikinasta suorakulmion muotoinen levy ja levitä täyte sen päälle. Kääri levy rullalle ja leikkaa rulla noin 16 osaan. Nosta pullat pellille leivinpaperille tai laita ne paperisiin pullavuokiin. Peitä pullat liinalla ja anna niiden kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.


2. Voitele kohonneet pullat munalla ja ripottele pinnalle kookoshiutaleita. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. 


Mustikkapullat: 

mustikoita, perunajauhoa ja sokeria

1. Leivo taikinasta pieniä pyöreitä pullia ja nosta ne pellille leivinpaperille. Kohota liinan alla 30 minuuttia. Paina kohonneisiin pulliin pohjaan asti ulottuva kolo, esim. lasin avulla. Mausta mustikat sokerilla ja sekoita niihin vähän perunajauhoa. Laita mustikoita pullien koloihin ja voitele pullat munalla. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pullat ovat kullanruskeita.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti