lauantai 16. elokuuta 2014

Murotaikinapikkuleipiä


Mummollani oli nimipäivät, joten halusin leipoa hänelle jotakin. Sen piti olla jotakin perinteistä ja nopeaa, koska aikaa ei ollut paljoa. Pikkuveljelläni on juuri alkanut köksä koulussa, joten otin hänet mukaan leipomaan. Murotaikinasta saa helposti leivottua vaikka minkälaisia pikkuleipiä helposti ja nopeasti. Tein taikinaa puolikkaan annoksen, ja valmiita pikkuleipiä tuli vähän alle 30 ja aikaa meni kokonaisuudessaan vain vähän yli tunti. Tein kaneliässiä (jotka tosin unohtui kieritellä kanelisokerissa, joten niistä tuli vain ässiä), suklaaseen kastettuja hevosenkenkiä ja lisäksi hilloviipaleita. Erityisesti hilloviipaleet olivat tosi hyviä.

Murotaikina, n. 60 pikkuleipään:

200g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä sekoittele sitä liikaa, koska siitä voi tulla helposti sitkeä. 

2. Testaa taikinan koostumusta tekemällä koekakku: Laita pieni nokare taikinaa lautaselle ja kypsennä se mikrossa. Pikkuleivän pitäisi levitä n. 1/2 cm. Jos se leviää liikaa, lisää taikinaan jauhoja, ja jos se on liian kovaa, lisää juoksevaa tai sulatettua margariinia. 


3. Leivo taikinasta haluamiasi pikkuleipiä. Taikinaa voi pursottaa muotoon tai muotoilla käsin esim. ässän tai  hevosenkengän  muotoiseksi. Taikinaan voi myös sekoittaa suklaahippuja ja tehdä pyöreitä keksejä. Paista pikkuleivät 175 asteessa 10-15 minuuttia.

Hilloviipaleet: Leivo taikinasta parin sentin paksuinen tanko ja nosta se pellille. Paina tangon keskelle syvennys ja täytä se paistonkestävällä hillolla tai marmeladilla. Paista 200 asteessa 12-15 minuuttia tai muiden pikkuleipien kanssa 175 asteessa hieman pidempään. Koristele jäähtyneenä halutessasi tomusokerivesiuorrutteella. Leikkaa tanko vinottain 2-3 cm:n  levyisiksi paloiksi.

Kaneliässät: Kasta pikkuleivät sokerikaneliseokseen ja laita pellille leivinpaperille. Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia. 

  
Kasta halutessasi valmiit pikkuleivät sulaan suklaaseen.

2 kommenttia :