perjantai 27. kesäkuuta 2014

Marjatartaletit




Marjatartaletit ovat ihanan kesäisiä herkkuja. Näissä tartaleteissa on täytteenä creme patisseuria, joka on paksun vaniljakastikkeen tapaista. Koristeena on tuoreita marjoja, joiden päälle tein hyytelösokerista kiilteen. Tartaletteihin voi kokeilla erilaisia täytteitä ja koristeena voi kokeilla erilaisia marjoja ja hedelmiä. Itse tein myös marjasoseella täytettyjä marenkikuorrutteisia tartaletteja, joiden ohje löytyy täältä. Tartaletit voi tehdä tartalettivuokiin tai muffinssipellillä. Ohjeesta tulee n. 15 tartalettivuokiin tehtyä leivosta. 

Ainekset:

Pohja:

200g vehnäjauhoja eli n. 3 dl
ripaus suolaa
100g voita tai margariinia
1 munankeltuainen
2-3 rkl kylmää vettä

1. Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Leikkaa voi kuutioiksi ja sekoita se jauhoihin sormilla nyppimällä, kunnes seoksesta tulee murumaista.

2. Lisää munankeltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta taikinasta tulee kiinteää. Painele taikina kevyesti kasaan ja kääri se kelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin puoli tuntia. 


3. Voitele tartalettivuoat tai muffinssipelti. Kauli taikinasta tasainen levy. Ota levystä vuokien kokoisia ympyröitä ja painele taikinapalat vuokiin. Kauli yli jääneestä taikinasta lisää pohjia. Lisää taikinaan tarvittaessa vettä, jotta siitä tulee kiinteä. 






4. Laita vuokiin folioa tai leivinpaperia ja niiden päälle esim. kuivattuja herneitä, riisiä tai ohrasuurimoita painoksi, jotta  pohjat eivät kohoa liikaa. Paista pohjia 200 asteessa n. 8-10 minuuttia. Poista painot ja folio ja paista vielä pari minuuttia. Anna pohjien jäähtyä vuoissa.


Creme patissiere:

4 dl maitoa
vaniljatanko
4 munankeltuaista
80g hienosokeria eli n. 1 dl 
50 g maissitärkkelystä
25 g voita tai margariinia

1. Mittaa maito pinnoitettuun kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siitä siemenet veitsellä. Lisää vaniljansiemenet sekä vaniljatanko kattilaan. Kuumenna lähes kiehuvaksi ja siirrä kattila pois kuumalta levyltä. Nosta vaniljatanko pois.



2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon maissitärkkelys.  Kaada 1/3 osa maidosta ohuena nauhana keltuais-sokerivaahtoon samalla vatkaten. Kaada seos kattilaan maidon joukkoon ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Seoksen pitäisi suurustua hyvin nopeasti, joten älä anna sen kiehua liikaa. Siirrä seos kulhoon ja peitä kelmulla. Anna jäähtyä n. 10 minuuttia. Sekoita voi hieman jäähtyneeseen seokseen ja laita seos pursotinpussiin.


3. Pursota täytettä tartalettipohjiin ja laita sen päälle haluamiasi marjoja. Voit halutessasi tehdä hyytelösokerista marjojen päälle kiilteen. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti