tiistai 9. joulukuuta 2014

Gluteenittomat patongit



Gluteenittomassa leivonnassa on omat haasteensa. Taikinoita on usein vaikeampi käsitellä ja niissä ei ole samanlaista sitkoa, kuin "tavallisilla" jauhoilla leivottaessa. Tein patongit Semperin jauhoseoksesta Semperin sivuilta löytyvällä ohjeella. Lopputuloksesta tuli yllättävän hyvä, eikä se eroa paljoakaan tavallisesta patongista. Laitoin taikinaan noin ruokalusikallisen Provencen yrttiseosta. Valkosipulipatonkeja saa laittamalla valkosipuliseosta patongin viiltoihin. Ohjeesta tulee kaksi patonkia.

Ainekset:

500g (1pkt) Semper gluteenitonta jauhoseosta (säästä 1,5dl leivontaan)
3 dl vettä
75g voita tai margariinia
25g tuorehiivaa
1 tl suolaa
(n. 1 rkl kuivattuja yrttejä)

Valkosipuliseos:

Sekoita murskattu valkosipulin kynsi ja 2 rkl margariinia keskenään

1. Mittaa vesi kulhoon. Sulata rasva ja sekoita se veteen. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää suola ja jauhoseos (ja yritit) ja sekoita tasaiseksi. Anna kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

   
Noussut taikina
2. Alusta taikina jäljelle jääneitä jauhoja apuna käyttäen ja muotoile siitä kaksi patonkia. Leikkaa patonkien pintaan viiltoja ja anna kohota liinalla peitettyinä n. 20 minuuttia.

3. Lisää tässä vaiheessa halutessasi valkosipuliseosta patonkien viiltoihin. Voitele patongit öljyllä tai vedellä. Paista 250 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti