sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Pikkujoulujen juustokakku


Tänä vuonna tein pikkujouluihin valkosuklaa-punaherukkajuustokakun. Pipareista tehty pohja tuo kakkuun jouluisen maun. Tein kiilteen punaherukoista, mutta sen voisi tehdä myös glögistä. Itse tein kakun 27 cm:n halkaisijan irtopohjavuokaan, jolloin siitä riittää noin 20 hengelle. Sen voi tehdä myös pienempään vuokaan, jolloin täytteen ainesten määrää voi vähentää hieman. Kakusta saa helposti gluteenittoman käyttämällä pohjaan gluteenittomia pipareita. Kakun päälle tein tummasta suklaasta koristeita. Kakku kannattaa tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se ehtii hyytyä kunnolla. 

Valkosuklaa-punaherukkajuustokakku, noin 20 hengelle:

Pohja:
230g pipareita
100g voita tai margariinia

Valkosuklaatäyte:
2 dl kuohu- tai vispikermaa
200g maitorahkaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
100g valkosuklaata
1 1/4 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua TAI vettä

Punaherukkatäyte:
4 dl punaherukoita
1 1/2 dl tomusokeria
2 dl kuohu- tai vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
2 rkl vettä

Kiille:

3 liivatelehteä
3 1/2 dl punaherukkamehua tai glögiä

1. Laita 27 cm:n halkaisijan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Sulata voi kattilassa. Murskaa piparit tehosekoittimella ja sekoita voisulaan. Painele seos tasaisesti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto vatkaimella. Sekoita tuorejuusto, rahka, tomusokeri ja vaniljasokeri kermavaahtoon. Lisää jäähtynyt sula valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi. 

3. Kuumenna 2 rkl sitruunamehua tai vettä kattilassa ja liuota liivatelehdet kiehuvaan nesteeseen. Anna jäähtyä hetki. Lisää täytteeseen ohuena nauhana samalla vatkaten. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Kaada täyte vuokaan piparipohjan päälle ja tasoita pinta. Nosta jääkaappiin.

4. Soseuta ja paseeraa punaherukat. Mausta sose tomusokerilla. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto vatkaimella. Lisää tuorejuusto, rahka, vaniljasokeri ja punaherukkasose kermavaahtoon. 

6. Mittaa kattilaan 2 rkl vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Liuota liivatelehdet kiehuvaan veteen ja anna jäähtyä hetki. Kaada ohuena nauhana täytteeseen samalla vatkaten. Tarkista täytteen makeus ja lisää tarvittaessa sokeria. Täyte on melko hapan, joten sokeria tarvitsee aika paljon. 

7. Kaada täyte valkosuklaatäytteen päälle ja heiluta vuokaa varovasti, jotta pinnasta tulee tasainen (Valkosuklaatäytteen ei tavitse olla hyytynyt ennen punaherukkatäytteen lisäämistä). Peitä kakku kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.


8. Anna liivatelehtien liota kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna 2 rkl mehua kattilassa ja liuota liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Sekoita lopun mehun joukkoon. Kaada kakun päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi. 


Vinkki! Voit tehdä kiilteen mehun itse:
-Kuumenna 250g punaherukoita, 3/4 dl sokeria ja 1 dl vettä kattilassa. Painele marjoja kattilan reunaa vasten, jotta niistä irtoaa mehu. Siivilöi seos. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria. Laimenna mehua tarvittaessa, jotta sitä tulee 3 1/2 dl (pienempään kakkuun riittää 3 dl).


9. Vedä ensin veitsellä hyytyneen kakun reunat irti vuoasta. Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja irrota vuoka. Koristele esimerkiksi suklaakoristeilla. Itse tein suklaakoristeet temperoimalla tummaa suklaata ja levittämällä sitä ohuen kerroksen kalvon päälle, jolloin suklaan jähmettyessä syntyy ohuita suklaalastuja.

Huom! Sokerimassasta tai marsipaanista tehdyt koristeet eivät kestä kakun pinnalla kuin hetken, joten ne pitää laittaa vasta juuri ennen tarjoilua.

Suklaakoristeet säilyivät kakun päällä hyvin sulamatta yhtään.
Pikkujoulujen jälkiruokatarjoiluja.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti