perjantai 3. huhtikuuta 2015

Hiivaleipä


Leivän leipominen vie aikaa, mutta se on sen arvoista. Näin pääsiäislomalla itsellänikin on taas vaihteeksi aikaa leipomiseen. Tein perinteisen hiivaleivän Myllyn Parhaan ohjeella. Muokkasin ohjetta kuitenkin hieman, sillä halusin tehdä vain kaksi leipää. Lopputulos oli oikein onnistunut ja maistui paremmalta kuin "kaupan leipä". Kahden ison leivän sijasta voi tehdä myös useamman pyöreän, litteän reikäleivän. Reikäleivät on hyvä paistaa 225 asteessa uunin keskitasolla. 

Ainekset:

5 dl vettä
40g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
n. 13 dl hiivaleipäjauhoja, eli noin 0,8 kg
25g margariinia tai voita

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola ja siirappi. Alusta jauhot vähitellen taikinaan. Lisää taikinan teon loppuvaiheessa pehmeä voi. Anna taikinan kohota lämpimässä peitettynä kaksinkertaiseksi, eli noin 40 minuuttia.

2. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Muotoile taikinapaloista leivät ja nosta ne pellille leivinpaperille. Anna kohota peitettynä noin puoli tuntia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 

3. Tee leipien pintaan veitsellä viillot ja paista uunin alatasolla noin puoli tuntia, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean paistovärin. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Leipien päälle voi uunista ottamisen jälkeen laittaa leivinliinan, jos haluaa niihin pehmeän kuoren. 

Leipä on parhaimmillaan tuoreena, joten osan voi vaikka pakastaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti