sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Kaurapuurosämpylät


Kaurapuuroa tuli keitettyä vähän liikaa, joten päätin hyödyntää puuronjämät sämpylöihin. Itse pidän jyväisistä ja runsaskuituisista sämpylöistä, joten laitoin taikinaan hieman ruisjauhoja, jyväisiä sämpyläjauhoja ja tavallisia, runsaskuituisia sämpyläjauhoja sekä vähän vehnäjauhoja. Keskikokoisia sämpylöitä tulee ohjeesta noin 20. 

Sämpylät kaurapuurosta:
3-4 dl kaurapuuroa
3 dl vettä
30g tuorehiivaa
1-2 tl suolaa
1 rkl siirappia, hunajaa tai sokeria
8-10 dl sämpyläjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

Lisäksi päälle esimerkiksi auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää se kulhoon kaurapuuron kanssa. Murenna hiiva kädenlämpöiseen seokseen. Peitä kannella tai liinalla ja anna seistä 15-25 minuuttia, kunnes taikina alkaa kuplia. 

2. Lisää taikinaan suola, siirappi ja alusta jauhot sekaan vähitellen. Lisää taikinanteon loppuvaiheessa rypsiöljy. Älä laita liikaa jauhoja, jotta sämpylöistä tulee kuohkeita.

3. Pyörittele taikinasta sämpylöitä pellille leivinpaperille. Anna kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia. 

4. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle siemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita. 




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti