tiistai 3. syyskuuta 2013

Vaniljajäätelö

Itse tehtyä vaniljajäätelöä, suklaakastiketta ja vohvelikeksi, sekä koristeena sitruunamelissaa.

Aito italialainen jäätelö on maailman parasta, mutta itse tehty vaniljajäätelö on vähintäänkin yhtä hyvää. Jäätelön voi tehdä ilman jäätelökonettakin, mutta se kestää kauemmin, eikä koostumus ole välttämättä yhtä hyvä. Vaniljatangon ansiosta jäätelö maistuu aidosti vaniljalta. Jäätelö onnistuu yhtä hyvin, vaikka käyttäisi laktoosittomia tuotteita. Jäätelöstä tulee sitä täyteläisempää, mitä rasvaisempaa maitoa käyttää, mutta rasvattomastakin maidosta tehty jäätelö on tosi hyvää. Samoin 2 dl kuohukermaa riittää, mutta jos haluaa jäätelöstä täyteläisempää, kannattaa laittaa 3 dl kermaa. 


Vaniljajäätelö, n. 4-5 annosta:

4 kananmunan keltuaista
1,5 dl sokeria
3 dl maitoa
1 vaniljatanko
2-3 dl kuohukermaa

1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

2.  Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi siemenet ulos. Mittaa maito pinnoitettuun kattilaan ja lisää vaniljatangon siemenet ja vaniljatanko maitoon. Kuumenna lähes kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä hieman.

3. Kaada tilkka maitoa munasokeri-seokseen hyvin sekoittaen. Kaada loppu maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes vaahto häviää ja seos sakenee. Älä kuitenkaan anna kiehua, koska keltuaiset juoksettuvat hyvin helposti. Kaada seos kulhoon jäähtymään.

Kuumenna seosta, kunnes vaahto häviää ja seos sakenee.

4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se jäähtyneeseen maitomunaseokseen. 

Jäätelöseos ennen pakastamista.

5. Kun käytät jäätelökonetta: 
- Kaada seos jäätelökoneen astiaan ja anna koneen käydä n.30-35 min. Noudata jäätelökoneen ohjetta, koska jäätelökoneita on erilaisia.



Kun käytät pakastinta:
- Kaada seos pakastusastiaan ja laita kolmeksi tunniksi pakastimeen. 
  Ota jäätelö pois pakastimesta ja sekoita sitä sähkövatkaimella, jotta syntyneet jääkiteet rikkoutuisivat. Laita takaisin pakastimeen ja toista kahden tunnin kuluttua. Pakasta jäätelöä vielä ainakin kaksi tuntia ennen tarjoamista. 

Vinkki! Jäätelö sopii erittäin hyvin tarjottavaksi esim. suklaafondantinluumukohokkaan tai muiden piiraiden kanssa. Jäätelöannokseen voi myös tehdä erilaisia lisukkeita. 

Suklaakastike jäätelölle:

1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä
  
Jos haluat kastiketta reilusti joka annokseen, voit kaksinkertaistaa ohjeen.

1. Sekoita kaakaojauhe, sokeri ja vesi pienessä kattilassa ja kiehauta. Hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia välillä sekoitellen. Kastike on valmiina tummaa ja kiiltävää.

Suklaakastike kattilassa

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti